Τα ποσοστά του καρκίνου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στα αναπτυσσόμενα κράτη τα τελευταία χρόνια και σε αυτά συμβαίνει το 70% των θανάτων από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν ο καρκίνος διαγιγνώσκεται νωρίς, σε αρχικό στάδιο, η πρόγνωση είναι πολύ καλύτερη, και συχνά η ασθένεια είναι ιάσιμη, αλλά οι διαγνωστικές τεχνικές, όπως η μαστογραφία και η κολποσκόπηση, που χρησιμοποιούνται στον αναπτυγμένο κόσμο κοστίζουν πολύ για να καθιερωθούν σε χώρες με μικρή ιατρική υποδομή.
Έτσι, οι επιστήμονες από το MIT δημιούργησαν ένα απλό, φτηνό, χάρτινο τεστ, που θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά διάγνωσης και να βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν θεραπεία νωρίτερα. Το τεστ ούρων λειτουργεί περίπου όπως τα τεστ εγκυμοσύνης και μπορεί να αποκαλύψει σε λίγα λεπτά, βασιζόμενο σε ένα δείγμα ούρων, το αν ένας άνθρωπος έχει καρκίνο ή όχι. Αυτή η μέθοδος έχει βοηθήσει στη διάγνωση μολυσματικών ασθενειών και τώρα θα αποκαλύπτει και τον καρκίνο.
Βασίζεται στην ανίχνευση βιολογικών δεικτών στα ούρα που προκύπτουν όταν κάποιος έχει καρκίνο. Μάλιστα η “απάντηση” που θα γράφεται στο απλό αυτό χάρτινο τεστ θα μπορούσε να αποστέλλεται και σε κάποιον ειδικό μέσω μία φωτογραφικής μηχανής, ή ενός κινητού τηλεφώνου.
Σε ποντίκια μπόρεσαν οι επιστήμονες – με τη βοήθεια του εν λόγω τεστ – να διαγνώσουν καρκίνους του παχέος εντέρου, καθώς και θρόμβους στο αίμα.
Η επικεφαλής της έρευνας Sangeeta Bhatia, καθηγήτρια στο MIT και ερευνήτρια στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes, εξήγησε ότι ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε πρώτα να εφαρμοστεί στους ανθρώπους που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι άνθρωποι που έχουν ξαναπάθει καρκίνο στο παρελθόν ή άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνων και στη συνέχεια θα ήθελε να το δει να χρησιμοποιείται σε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών.
Ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να είναι χρήσιμο και σε χώρες όπως οι Η.Π.Α. όπου οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι πολύ ακριβές, ως μία εναλλακτική απλή και φτηνή επιλογή.